воскресенье, 19 октября 2014 г.

Жінки в політиці.

"Вода - найм'якша і найслабша річ у світі, але в подоланні твердого та міцного вона непереможна, і на світі немає їй рівного. Слабкі перемагають сильних, м'яке долає тверде. Це ще один парадокс: те, що м'яке є сильним" Лао Цзи

Жінок у політиці важко назвати відкриттям, проте їхня чисельність залишає бажати кращого. Останнім часом прослідковується тенденція до збільшення кількості та значення жінок у політиці, у "великій" зокрема. Поки що в Україні жінок-депутатів навіть менше, ніж в арабських країнах: з 450 народних обранців лише 37 – жінки. Проте у наступному скликанні пройти до парламенту мають шанси більше 50 жінок-політиків. Жінка в українській політиці є швидше викликом, підтриманим суспільною необхідністю оновлення якості політичної системи.
Жінка-політик як виклик. Щоб краще зрозуміти роль і місце жінки в політиці, варто звернути увагу на вертикальну гендерну сегрегацію української політики: чим вищим є рівень влади – тим менше там жінок. Згідно із даними останнього перепису населення, в Україні 54% жінок. Але у сільських радах жінок 51%, у селищних – 46%, серед депутатів міських рад – 28%. Таке явище спостерігається також у виконавчій владі: чим вище ми підніматимемось по управлінській драбині у сфері державної влади, тим менша частка жінок там представлена. У Верховній Раді України лише 8 %  жінок, таким чином Україна займає 122 місце у рейтингу із 150 країн за кількістю жінок у парламенті. Тому можна сказати, що жінка у "великій політиці" - це виклик.
Обговорення питання із чоловіками-керівниками.
Найбільшим викликом політиці чоловіків від часу незалежності країни стала політична діяльність Юлії Тимошенко, про яку заговорив увесь світ. Важливим чинником політичної ваги та впливу її як політика є рейтинг Юлії Володимирівни на президентських виборах 2010 року. Як один із найхаризматичніших політиків, Юлія Тимошенко, навіть знаходячись у в’язниці, об’єднала лідерів провідних опозиційних партій в одну команду. Вона й досі є символом боротьби за демократію, яку влада "замкнула за грати". Таким чином, своєю політичною вагою Юлія Тимошенко кинула виклик не лише чоловікам-політикам, а й цілій системі, який вона прийняла та добре засвоїла. Жінки в політиці набули легітимності.
Жінка-політик як необхідність. Жінка в політиці здобуває дедалі більше довіри і підтримки. В суспільстві назріває запит на моральне обличчя політиків та влади зокрема. Таким чином в жінок з’являється шанс сформувати нове обличчя політики. На хвилі успішно кинутого виклику, жінка в політиці стала дедалі більш легітимною, в суспільстві для жінок відкриваються двері, і їм вже не обов’язково об’єднуватись партії, щоб гуртом увійти в політику. Чоловіки, визнавши успішний проект "жінка-політик", згодні самі об’єднатись навколо керівництва жінки, тільки б таким чином прийти до влади. 
Жінки, які роблять політику.
В жінок з’являється можливість внести в політику нових якостей: жінки більш чутливі до вимог суспільних норм і настанов, зважають на традицію, більш толерантні, моральні, схильні домовлятися, неприйнятні до війни та агресії, схильні більше звертати увагу на проблему бідності та екології, більш моральні, схильні враховувати значення безлічі дрібниць, що є важливим у політиці та управлінській сфері. Відповідно до результатів досліджень, в країнах, де є сильна присутність жінок при владі, політика держав більш соціально орієнтована, зокрема в скандинавських країнах, де традиційно участь жінок у політиці є однією з найвищих у світі і становить близько 40%. 
Сьогодні, для управління державою, Україні, зважаючи на її складну внутрішньо- та зовнішньополітичну ситуацію, потрібна "м’яка сила", яку уособлюють жінки. Адже м’яка сила - це здатність досягати бажаного шляхом переконання і залучення інших до засвоєння загальнодержавних цілей. На відміну від жорсткої сили, що спирається на "батіг і пряник" військових і економічних важелів впливу, "м'яка сила" спирається на залучення опонентів до державних ідеалів, цінностей, культурних зразків тощо. Така політика сприятиме об’єднанню громадян України навколо загальнодержавних цінностей та ідеалів. 
Отже, жінка в політиці є поки що викликом, але цей виклик підтриманий необхідністю, яка дедалі зростає. Для збільшення кількості жінок у політиці потрібне заохочення їх збоку влади, перш за все, шляхом надання пільг у соціальній сфері. Адже більшість жінок відчуває свою відповідальність перш за все за сім’ю – первинну ланку суспільства. Коли жінка буде спокійна за свою сім’ю, вона візьметься за сім’ю загальнонаціональну – Україну.

Автор Ольга Ворончук. Голова осередку "Національного Альянсу" у місті Дубно Рівненської області.

Джерело: nation.org.ua/blog/container_blog484/blog13940.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий